I haven

Kartofler til forspiring

2. marts 2015
IMG_0513

Marts måned har endelig meldt sin ankomst, for mig betyder det at jeg kan begynde at forspire mine kartofler. Sidste år prøvede jeg for første gang at lægge kartofler, og jeg synes det er ret sjovt når man kan høste sine egne kartofler, det er som om de smager lidt bedre. I år vil jeg prøve om jeg kan forspire dem, for at få et tidligere resultat. Jeg har set at man både kan få kartoffelspande og poser, hvis man ikke har urtehave, måske jeg prøver en af delene af, og viser resultatet senere på sommeren. hvis du forspirer dine kartofler allerede nu, kan du høste tidlige kartofler. Man skal regne med at der går 5-6 uger fra man lægger sine kartofler til forspiring, til man kan plante dem ud i haven. Jeg har sat mine til forspiring nu, jeg har kun taget halvdelen af dem, i håb om jeg kan lægge dem af 2 omgange og så høste dem over længere tid. Jeg har sat mine kartofler på en tallerken, man kan også sætte dem i gamle æggebakker, dem står kartoflerne rigtig godt i, det er vigtigt at man kigger på knoldene. I den ene ende kan du se en del små knopper. Knopperne er knoldens “øjne”, hvorfra den nye plante udvikler sig. Øjnene skal vende opad under forspiringen. Jeg har placeret mine på et værelse vi ikke bruger, hvor der er omkring 15-18 grader, dette skulle være den bedste temperatur, og så er det vigtigt der er lyst, jo mere lys jo bedre. Måske jeg er nød til at flytte mine ud i skuret når der bliver lidt varmere i vejret, men lige nu er der en rigtig fin temperatur i værelset. Du kan se om dine kartofler spirer rigtigt ved at se på spirerne, hvis de er korte, tykke og mørkegrønne, så er de perfekte og dette bliver de kun i lyst rum, er der til gengæld ikke lys nok vil de blive lange, blege og knække, når knoldene plantes. God fornøjelse hvis du springer ud i det, jeg glæder mig i hvert fald til at kunne høste friske nyopgravede kartofler måske allerede til sankt hans. Jeg har købt 2 forskellige sorter, jeg har faktisk ikke så meget forstand på det, jeg tog dem der så bedst ud og ville jeg så gerne prøve nogle blå kartofler.

Sorter:

 Hamlet er en meget tidlig delikat spisesort med et højt udbytte ved optagning i juni-juli.

Blue Congo som er vanskelig at dyrke (men jeg vil prøve), den får let kartoffelskimmel, både i knolde og i top, bør derfor dyrkes tidligt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply